Kemaskini terakhir : 20 Okt 2020    

Membawa Perbezaan Kepada Anda

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), yang ditubuhkan pada 1951, merupakan antara tabung simpanan persaraan tertua dan terbesar di dunia. Tujuan kami adalah untuk menjadi organisasi keselamatan sosial terutama dalam menyediakan manfaat persaraan kepada pekerja sektor swasta dan berpencen di Malaysia.

Dari hanya sekitar 500,000 ahli pada 1952, KWSP kini menjaga akaun lebih 14 juta ahli dengan jumlah caruman mencecah RM800 bilion dan jumlah aset di bawah pengurusan menghampiri trilion ringgit.

Sejak bertahun lamanya, KWSP membuktikan keupayaan sebagai penjaga simpanan persaraan ahli yang bertanggungjawab dan cekap, memainkan peranan utama dalam masyarakat dengan menyediakan perlindungan kewangan kepada majoriti rakyat Malaysia atau waris (penerima). Ini membolehkan ahli untuk mendapatkan rumah, pendidikan lebih baik dan juga (bantuan) ketika bersara, kematian, kecacatan atau ketika mendapatkan rawatan perubatan.

Carta Organisasi

Carta Organisasi

Kini terdapat lebih daripada 5,700 pekerja yang merupakan tulang belakang KWSP. Sebagai pemegang amanah simpanan persaraan ahli, penguasaan pengendalian yang membangunkan kepercayaan, seperti pimpinan melalui teladan dan integriti peribadi, diselaraskan di semua peringkat dalam KWSP.

 

Sebagai badan berkanun, KWSP dikawal oleh lembaganya, di mana ahli-ahlinya termasuk wakil dari pekerja, majikan, pakar industri dan Kerajaan. Lembaga Pengarah memastikan KWSP menjalankan tanggungjawab menjaga kepentingan ahli-ahlinya.

 

profile-image

Pengerusi

Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir

Wakil Kerajaan (Timbalan Pengerusi)

Zakiah Jaafar

Wakil Kerajaan

Dato’ Jamil Bin Rakon

Wakil Kerajaan

Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman

Wakil Kerajaan

Datu Jaul Samion

Wakil Kerajaan

YB Datuk Haji Safar bin Untong

Wakil Majikan

Tan Sri Dato' Sri Lim Wee Chai

Wakil Majikan

Datuk Mohd Hasnol bin Ayub

Wakil Majikan

Datuk Dr. Ting Ding Ing

Wakil Pekerja

Tuan Hj Adnan Mat

Wakil Pekerja

Catherine Jikunan

Wakil Pekerja

Hadiah binti Leen

Wakil Pekerja

Dato' Abdul Halim Mansor

Wakil Profesional

Khalid Hj Sufat

Wakil Professional

Dato’ Mohammed Azlan Hashim

Wakil Professional

Ruben Emir Gnanalingam

Wakil Profesional

Datuk Thomas George M.S. George

Wakil Profesional

Zainal Abidin Kassim

Ex-Officio

Alizakri Alias

Ketika mempertimbangkan sebarang keputusan pelaburan, KWSP perlu mengikuti proses yang melalui Panel Pelaburan di mana cadangan akan diteliti mengikut strategi kepelbagaian jangka panjang. Ia juga selaras dengan mandat KWSP untuk mengembangkan simpanan persaraannya dengan melabur hanya dalam aset yang sesuai dengan profil pulangan risikonya.

 

Pengerusi

Dato’ Mohammed Azlan Hashim

Kementerian Kewangan (Timbalan Pengerusi)

YBrs. Dr. Sivabalasingam Veerasingam

Wakil Profesional

David Lau Nai Pek

Wakil Profesional

Rossana Annizah Ahmad Rashid

Wakil Profesional

Dato' Md Agil Mohd Natt

Ex-Officio

Alizakri Alias

Pengurusan kanan KWSP memastikan strategi dan dasar organisasi dipenuhi, dan pelaksanaan pelan jangka panjang dan pendek KWSP dilakukan dengan sewajarnya.

 

 

Ketua Pegawai KWSP

Alizakri Alias

Ketua Bahagian Operasi

Dato' Mohd Naim Daruwish

Ketua Pegawai Pelaburan

Rohaya Mohammad Yusof

Ketua Pegawai Strategi

Nurhisham Hussein

Ketua Pegawai Kewangan

Sazaliza Zainuddin

Ketua Pegawai Teknologi Digital

Afhzal Abdul Rahman

Ketua
(Jabatan Pengurusan Risiko)

Cindy Tan Ler Chin

Ketua
(Jabatan Pengurusan Harta)

Tamilwanan a/l Palaniappan

Ketua
(Jabatan Perkhidmatan Pelaburan)

Noorhaslin Mohd Baseri

Ketua
(Jabatan Transformasi Operasi & Penyelarasan)

Ong Hock Chye

Ketua
(Jabatan Penguatkuasaan)

Hardial Singh a/l Mitt Singh

Ketua
(Jabatan Pengurusan Perolehan Bekalan)

Zalikar Yusoff

Ketua
(Jabatan Ekuiti Persendirian & Infrastruktur)

Annie Rossie

Ketua
(Jabatan Ekuiti Domestik)

Zalinah A. Hamid

Ketua
(Jabatan Pelaburan Hartanah)

Mohamad Hafiz Kassim

Ketua
(People Matters Department)

Mohamad Fahmi Abdul Rahim

Ketua
(Jabatan Caruman)

C Baharudin Wahab

Ketua
(Jabatan Pendaftaran & Operasi Sokongan)

Majidah Yahya

Ketua
(Jabatan Penyelidikan Ekuiti)

Nor Azam Yahya

Ketua
(Jabatan Integriti & Tadbir Urus)

Nik Mohamed Yusoff Affendi Jaafar

Ketua
(Pusat Pengurusan Perhubungan)

Norizah Hassalli

Ketua
(Jabatan Pengurusan Operasi Pengeluaran)

Dato' Khalid Haron@Shahron

Ketua
(Jabatan Kuantitatif & Analitik Pelaburan)

Badrul Hisham Dahalan

Ketua
(Jabatan Ekuiti Luar Negara)

Lim Tze Seong

Ketua
(Jabatan Pengurusan Strategi)

Balqais Yusoff

Ketua
(Jabatan Ekonomi & Penyelidikan)

Kosong

Ketua
(Jabatan Perbendaharaan)

Azizul Zainol

Ketua
(Jabatan Undang-Undang)

Zaidatul Mazwin Idrus

Ketua
(Jabatan Kewangan)

Nor Azian Mohd Noor

Ketua
(Jabatan Rangkaian Perkhidmatan)

Mohd Rodzi Abu Bakar

Ketua
(Corporate Affairs Department)

Raja Zafura Raja Zain

Ketua
(EPF Learning Campus)

Suhaizam Ismail

Ketua
(Jabatan Audit Dalam)

Zaini Shaari

Ketua
(Digital Core Solutions Department)

Rosziata Mohamad

Ketua
(Digital Infrastructure Department)

Ravi Kumar

Ketua
(Digital Enterprise Solutions Department)

Eva Wu

Ketua
(Digital Security Department)

Jasmine Goh

Ketua
(Jabatan Pasaran Modal)

Azhar Ahmad

Ketua
(Jabatan Operasi Pelaburan)

Ahmad Ridzuan Wan Idrus

Ketua
(Jabatan Pengurus Dana Luar)

Fariza Ali @ Taib

Individu yang berpengalaman tinggi dan juga berbakat telah pun ditempatkan untuk memastikan perkhidmatan KWSP kekal cekap dan lancar.


housing

Perlukan Bantuan?

Sila sertakan nombor ahli KWSP atau nombor kad pengenalan/pasport anda dan juga tajuk soalan anda semasa menghubungi KWSP.

Maklum Balas Pelanggan

Pejabat KWSP

Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir

Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir telah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga KWSP bermula 1 Mei 2020. Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir sebelum ini merupakan Ketua Setiausaha Perbendaharaan di Kementerian Kewangan di mana beliau berkhidmat selama hampir 31 tahun dan pernah memegang beberapa jawatan kanan di kementerian tersebut, termasuk Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Pengurusan), Pengarah Belanjawan Negara dan Setiausaha Bahagian Pelaburan Strategik. Beliau pernah berkhidmat sebagai Penasihat Pengarah di Asian Development Bank, Manila, Filipina.
Beliau juga merupakan Panel Pelaburan KWSP sejak tahun 2014. Beliau berpengalaman luas dalam bidang pelaburan strategik, pengurusan pinjaman, pasaran kewangan, dan aktuari.
Selain sebagai Pengerusi Lembaga KWSP, beliau juga berkhidmat sebagai Pengerusi Tenaga Nasional Berhad (TNB), Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) dan Institut Jantung Negara Sdn Bhd (IJNSB). Beliau juga merupakan Pro-Canselor Universiti Tenaga National (UNITEN).
Beliau memperolehi Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Hull, United Kingdom, Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dan Diploma dalam Pengurusan Tanah dan Harta dari Universiti Teknologi MARA dan Diploma Pentadbiran Awam dari Institut Pentadbiran Awam Negara (INTAN)

Datuk Siti Zauyah Md Desa

Datuk Siti Zauyah Md Desa dilantik sebagai ahli Lembaga KWSP, wakil Kerajaan bermula 1 Mac 2016.
Datuk Siti Zauyah adalah Timbalan Ketua Setiausaha (Polisi) di Kementerian Kewangan. Beliau kini ahli Lembaga Perbadanan Johor, Majlis Amanah Rakyat, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd, Rakyat Management Services Sdn Bhd, Rakyat Hartanah Sdn Bhd, Rakyat Facility Management Sdn Bhd, Govco Holdings Bhd, Felda Global Ventures Holdings Bhd, Felda Holdings Bhd, Pengurusan Aset Air Bhd, Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd, Bintulu Port Holdings Bhd, Samalaju Industrial Port Sdn Bhd, Tabung Amanah Nasional dan Tabung Persaraan (Perbadanan).
Beliau memegang Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Ukur Bahan dari Universiti Reading, United Kingdom dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Perbankan Antarabangsa) Awam dari Institut Pentadbiran Awam Negara.

Puan Zakiah Jaafar

Puan Zakiah Jaafar telah dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Lembaga KWSP bermula 1 Februari 2020 sehingga 31 Mei 2021. Beliau kini memegang jawatan Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Dasar). Sebelum ini, beliau pernah berkhidmat sebagai Timbalan Ketua Setiausaha (Makro) di Kementerian Hal Ehwal Ekonomi, Timbalan Ketua Pengarah (Makro) di Unit Perancang Ekonomi. Selain menjadi Ahli Lembaga Pengarah KWSP, beliau juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah di Petronas, PR1MA, Pengurusan Aset Air Berhad, Majlis Manah Rakyat (MARA) dan Bintulu Port Holdings BHD. Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi daripada University Warwick, United Kingdom dan Ijazah Sarjana Sains Sosial (Ekonomi) daripada Universiti Birmingham, United Kingdom.

Tan Sri Datuk Amar Haji Mohamad Morshidi Abdul Ghani

Tan Sri Datuk Amar Haji Mohamad Morshidi Abdul Ghani dilantik sebagai ahli Lembaga KWSP sebagai wakil Kerajaan bermula 2 Ogos 2009.
Beliau memulakan kerjaya sebagai Pegawai Pengurusan di Petronas pada 1980 sebelum menyertai Perkhidmatan Awam Sarawak pada 1988 sebagai Pengarah Majlis Perbadanan Kuching Utara. Beliau mempunyai 26 tahun pengalaman berkhidmat dalam beberapa agensi kerajaan peringkat negeri termasuk di Jabatan Ketua Menteri dan Kementerian Pembangunan Sosial dan Urbanisasi. Antara tahun 2006 dan 2009, beliau memegang jawatan sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Perancangan dan Pembangunan) dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pentadbiran, Keselamatan dan Hal Ehwal Korporat).
Beliau kini memegang jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak sejak Ogos 2009. Beliau turut berkhidmat sebagai ahli Lembaga Pengarah Universiti Malaysia Sarawak, Universiti Swinburne, Perbadanan Kemajuan Ekonomi Sarawak, Bintulu Port Holding (Petronas) dan agensi kerajaan serta NGO lain.
Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (jurusan Statistik) dari Universiti Kebangsaan Malaysia dan Sarjana Pengurusan Sumber Manusia dari University of Scranton, Pennsylvania, Amerika Syarikat. Beliau juga telah menghadiri program Fellowship Eksekutif Kanan di Harvard University, Amerika Syarikat.

Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman

Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman merupakan Ketua Pengarah di Jabatan Perkhidmatan Awam, dan telah dilantik sebagai Wakil Kerajaan dalam Lembaga KWSP bermula 2 Januari 2020 sehingga 31 Mei 2020. Beliau juga adalah Anggota Lembaga Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia, Ahli Lembaga Pengarah Institut Integriti Malaysia (INTEGRITI) dan Razak School of Government (RSOG), Ahli Lembaga Pengiktirafan Pegawai Integriti Bertauliah (LPPIB), Pengurusan Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (ILKAP), Ahli Lembaga Pengelola Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP), Anggota Majlis Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), Ahli Lembaga Kumpulan Wang Balu & Anak Yatim Sabah serta Ahli Lembaga Kumpulan Wang Balu & Anak Yatim Sarawak. Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Polisi Awam daripada Universiti Saitama, Jepun.

Datu Jaul Samion

Datu Jaul Samion ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak telah dilantik sebagai Wakil Kerajaan dalam Lembaga KWSP bermula 13 Ogos 2019 sehingga 31 Mei 2021. Beliau berkelulusan Master in Business Administration (Corporate) daripada Ohio University, United States of America.

YB Datuk Haji Safar bin Untong

Datuk Haji Safar Bin Untong telah dilantik sebagai Wakil Kerajaan dalam Lembaga KWSP bermula 1 April 2020 sehingga 31 Mei 2021. Beliau merupakan Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah. Sebelum dilantik sebagai Setiusaha Kerajaan Negeri Sabah pada 4 November 2019, beliau telah berkhidmat sebagai Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur Sabah. Beliau berkelulusan Sarjana Sains (Pembangunan dan Pentadbiran Tanah) daripada Universiti Teknologi Malaysia, Sarjana Pentadbiran Perniagaan daripada Universiti Malaysia Sabah dan IjazahSarjana Muda Ukur (Tanah) daripada Universiti Teknologi Malaysia.

Dato’ Mohammed Azlan Hashim

Dato’ Mohammed Azlan Hashim dilantik sebagai Pengerusi Panel Pelaburan KWSP dan ahli Lembaga KWSP mewakili Profesional bermula 1 September 2020. Sebelum ini, beliau pernah memegang jawatan sebagai ahli Lembaga KWSP dan ahli Panel Pelaburan KWSP dari Jun 2001 sehingga Mei 2009.
Dato’ Mohammed Azlan merupakan felo di Institute of Chartered Accountants (Australia) dan Institute of Chartered Secretaries and Administrators, dan juga ahli Institut Akauntan Malaysia. Pemegang ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Monash ini turutberkhidmat sebagai Ahli Lembaga Khazanah Nasional Berhad dan Pengerusi di IHH Healthcare Berhad, D&O Green Technologies Berhad, dan Marine & General Berhad. Beliau juga memegang jawatan sebagai ahli Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan.

Dr Sivabalasingam Veerasingam

Dr Sivabalasingam Veerasingam telah dilantik bermula 1 Mei 2020 sebagai wakil Kementerian Kewangan (Timbalan Pengerusi). Dr Sivabalasingam kini merupakan Ketua Ekonomi, Bahagian Fiskal dan Ekonomi, Kementerian Kewangan. Beliau juga merupakan ahli Lembaga Pengarah bagi Prasarana Malaysia Berhad, Lembaga Pengarah Universiti Malaya dan Danainfra Nasional Berhad. Beliau memulakan kerjayanya di sektor awam pada tahun 1987 dan pernah berkhidmat di Polis Diraja Malaysia, Jabatan Perkhidmatan Awam dan Kementerian kewangan Malaysia. Beliau mula berkhidmat di Bahagian Fiskal dan Ekonomi Kementerian Kewangan Malaysia pada tahun 2000 sebelum mengetuai Kluster Penyelidikan dan Pembangunan Dasar di Institut Pentadbiran Awam Negara (INTAN) dari 2013 hingga 2015. Beliau berkelulusan PhD dalam bidang Ekonomi dari Universiti Putra Malaysia.

David Lau Nai Pek

David Lau Nai Pek telah dilantik bermula 1 Jun 2009.
Beliau memiliki lebih dari 35 tahun pengalaman profesional dalam bidang kewangan dan telah mengetuai organisasi kewangan di Australia, Brunei, China, Malaysia, New Zealand, Belanda dan United Kingdom. Beliau bersara dari Shell Malaysia pada Ogos 2011 selepas berkhidmat dengan Shell Group selama kira-kira 30 tahun dalam pelbagai kapasiti. Tugasan utama beliau termasuk berkhidmat sebagai Pengarah Kewangan Shell Malaysia, Pengarah Kewangan Shell China, Pengawal Global Bahagian Eksplorasi dan Pengeluaran Shell Belanda dan Naib Presiden, Kewangan Shell Eksplorasi dan Pengeluaran Antarabangsa B.V., Belanda.
Beliau kini merupakan Pengarah Bukan Eksekutif dan Pengerusi Jawatankuasa Audit Lembaga Axiata Group Bhd dan dua anak syarikat yang tidak disenaraikan. Beliau juga menganggotai Lembaga KKB Engineering Bhd.
Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Perdagangan dari University of Canterbury, New Zealand, dan merupakan ahli Institut Akauntan Malaysia dan Persatuan Akauntan New Zealand.

Alizakri Alias

Alizakri Alias mempunyai pengalaman luas dalam pembangunan dasar, perancangan strategik, komunikasi, sumber manusia dan pemasaran. Sebelum menyertai KWSP, beliau merupakan Ketua Pegawai Pemasaran dan Ketua Pegawai Operasi di Iclif Leadership and Governance Centre.
Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Pengarah Pengurusan Strategik di Bank Negara Malaysia, Pengarah dan Ketua Strategik dan Hal Ehwal Korporat di DiGi Telecommunications dan Naib Presiden dan Ketua Perancangan Strategik Kumpulan Maybank. Beliau merupakan Ahli Lembaga KWASA Land Berhad, KWASA Utama Berhad dan Dialog Group Berhad. Beliau juga merupakan Naib Pengerusi Suruhanjaya Teknikal Organisasi, Pengurusan dan Inovasi di Persatuan Keselamatan Sosial Antarabangsa. Beliau memiliki Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari Cornell University dan Sarjana Muda Undang-Undang dari King’s College, University of London.
Beliau pernah menjadi peguambela dan peguamcara di mahkamah Malaysia dan diiktiraf sebagai Peguam (Lincoln’s Inn) di mahkamah England dan Wales.

Alizakri Alias

Alizakri Alias mempunyai pengalaman luas dalam pembangunan dasar, perancangan strategik, komunikasi, sumber manusia dan pemasaran. Sebelum menyertai KWSP, beliau merupakan Ketua Pegawai Pemasaran dan Ketua Pegawai Operasi di Iclif Leadership and Governance Centre.
Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Pengarah Pengurusan Strategik di Bank Negara Malaysia, Pengarah dan Ketua Strategik dan Hal Ehwal Korporat di DiGi Telecommunications dan Naib Presiden dan Ketua Perancangan Strategik Kumpulan Maybank. Beliau merupakan Ahli Lembaga KWASA Land Berhad, KWASA Utama Berhad dan Dialog Group Berhad. Beliau juga merupakan Naib Pengerusi Suruhanjaya Teknikal Organisasi, Pengurusan dan Inovasi di Persatuan Keselamatan Sosial Antarabangsa. Beliau memiliki Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari Cornell University dan Sarjana Muda Undang-Undang dari King’s College, University of London.
Beliau pernah menjadi peguambela dan peguamcara di mahkamah Malaysia dan diiktiraf sebagai Peguam (Lincoln’s Inn) di mahkamah England dan Wales.

Alizakri Alias

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) bertanggungjawab ke atas keseluruhan operasi KWSP. Beliau memberikan panduan dan nasihat, serta kepimpinan kepada pasukan pengurusan kanan bagi memastikan strategi dan dasar organisasi dipenuhi.
Ketua Pegawai Eksekutif juga mengawasi pelaksanaan rancangan jangka panjang dan jangka pendek KWSP dan merupakan perhubungan langsung antara pengurusan dengan Lembaga. Jabatan yang melaporkan terus kepada Ketua Pegawai Eksekutif adalah Jabatan Pengurusan Risiko, Jabatan Audit Dalaman, Jabatan Integriti & Tadbir Urus Korporat dan Jabatan Teknologi Maklumat.

Alizakri Alias

Bahagian Strategi membolehkan KWSP mencapai misi dan visi dengan memastikan rancangan dan strategi jangka sederhana dan panjang dilaksanakan, juga mengekalkan reputasi KWSP yang baik. Di samping memastikan pelan pelaksanaan yang betul, bahagian ini juga bertanggungjawab untuk mengawasi isu-isu strategik berkaitan dengan modal insan serta pembangunan bakat.
Jabatan-jabatan di bawah bahagian Strategi adalah Jabatan Pengurusan Strategik, Jabatan Hal Ehwal Orang Awam, Jabatan Hal Ehwal Korporat dan Kampus Pembelajaran KWSP.

Rohaya Mohammad Yusof

Bahagian Pelaburan merancang dan mengarahkan aktiviti pelaburan KWSP, memastikan mereka selaras dengan profil pengambilan risiko KWSP. Bahagian ini juga menetapkan tumpuan strategik untuk menjana pendapatan dan pertumbuhan mampan melalui pelaburan berhemat.
Jabatan-jabatan di bawah Bahagian Pelaburan yang bertanggungjawab ke atas pengurusan dana yang meliputi pelbagai kelas aset termasuk Jabatan Penyelidikan Ekuiti, Jabatan Ekuiti Domestik, Jabatan Ekonomi & Pasaran Modal, Jabatan Analisis Kuantitatif & Prestasi, Jabatan Ekuiti Global, Jabatan saran Modal, Jabatan Pasaran Persendirian, Jabatan Perbendaharaan.

Dato' Mohd Naim Daruwish

Bahagian Operasi menyelia portfolio perkhidmatan operasi dan fungsi sokongan yang luas yang memberikan penekanan khusus terhadap pengurusan prestasi, pelaksanaan perkhidmatan yang berkesan serta keperluan kontrak.
Jabatan yang berada di bawah Bahagian Operasi adalah Jabatan Rangkaian Perkhidmatan, Jabatan Pendaftaran & Operasi Sokongan, Jabatan Pengurusan Operasi Penarikan, Jabatan Operasi Transformasi & Penyelarasan, Jabatan Pusat Pengurusan Hubungan, Jabatan Pengurusan Harta, Jabatan Penguatkuasaan dan Jabatan Sumbangan.

Sazaliza Zainuddin

Ketua Pegawai Kewangan (CFO) bertanggungjawab untuk memastikan operasi keseluruhan Bahagian Kewangan dan Perkhidmatan dijalankan secara berkesan dan cekap. Jabatan di bawah bidang kuasa CFO adalah Jabatan Kewangan, Jabatan Pematuhan Pelaburan, Jabatan Undang-undang dan Jabatan Perolehan.

Tan Sri Dato' Sri Lim Wee Chai

Tan Sri Dr Lim ialah Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Top Glove Corporation Bhd, yang ditubuhkan pada 1991 dan merupakan syarikat pengeluar sarung tangan terbesar di dunia pada hari ini.
Beliau turut menyandang beberapa jawatan lain, termasuk jawatan Presiden Kehormat Dewan Perniagaan Malaysia-China dan Penasihat Kehormat Dewan Perniagaan Cina Malaysia. Beliau juga telah dilantik sebagai Pengarah dan Ahli Lembaga Universiti Malaya.
Tan Sri Dr Lim juga telah memegang pelbagai jawatan sebelum ini termasuk Presiden Persekutuan Pengeluar Malaysia, Presiden Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia, Pengarah Persatuan Industri Perubatan Malaysia dan Ahli Lembaga di Lembaga Getah Malaysia, serta Ahli Majlis-Majlis Perniagaan Asia Timur.
Beliau berkelulusan Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam bidang Fizik dari Universiti Malaya dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Sul Ross State University, Texas, Amerika Syarikat. Pada tahun 2015, beliau memperolehi Ijazah Doktor Falsafah Pengurusan daripada Universiti Selangor, Malaysia. Beliau turut dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah dalam bidang pentadbiran perniagaan oleh Oklahoma City University, Amerika Syarikat pada tahun 2016.

Datuk Mohd Hasnol bin Ayub

Datuk Mohd Hasnol Ayub dilantik sebagai ahli Lembaga KWSP sebagai wakil Majikan bermula 1 Jun 2009.
Selain daripada tanggungjawabnya sebagai Pengarah Eksekutif/Ketua Pegawai Eksekutif untuk Institut Pembangunan Pengajian Sabah beliau adalah Presiden Dewan Perniagaan Bumiputera Sabah.
Beliau berpendidikan Diploma Lepasan Ijazah dalam Pengurusan Perniagaan dan Ijazah Sarjana dalam Pengurusan Perniagaan, kedua-duanya dari University of Wales, Cardiff, United Kingdom.

YBhg. Datuk Abang Haji Abdul Karim bin Tun Abang Haji Openg

Datuk Abang Haji Abdul Karim Tun Abang Haji Openg dilantik sebagai ahli Lembaga KWSP sebagai wakil Majikan bermula 13 Julai 2013.
Datuk Abang Haji Openg telah bertugas sebagai Pengarah Kanan Bebas Bukan-Eksekutif Ta Ann Holdings Bhd sejak 2 Oktober 1999 dan Pengerusi Brooke Dockyard & Engineering Works Corporation. Dia memegang banyak jawatan awam termasuk sebagai Presiden Dewan Perniagaan dan Industri Sarawak dan sebagai ahli dalam jawatankuasa am Dewan Perniagaan dan Industri Antarabangsa Malaysia mewakili Sarawak dan Pengerusi Bersama Pasukan Petugas SEMUDAH Sarawak.
Beliau merupakan Timbalan Pengerusi Biro Konvensyen Sarawak, ahli Lembaga Pengarah Koperasi Produktiviti Malaysia, Permodalan Satok Bhd, Amanah Saham Sarawak Bhd dan anggota Lembaga Baitulmal dan Wakaf Sarawak. Beliau juga pengasas Pengarah Majlis Perniagaan BIMP-EAGA dan pengerusi pertama Bahagian Sarawak Majlis Perniagaan Malaysia.
Beliau berpendidikan Sarjana Muda (Kepujian) Ekonomi dari Universiti Malaya dan Ijazah Sarjana dalam Pengurusan dari Institut Pengurusan Asia, Filipina.

Datuk Dr. Ting Ding Ing

Datuk Dr. Ting Ding Ing ialah Timbalan Presiden Sarawak Chamber of Commerce and Industry telah dilantik sebagai Wakil Majikan dalam Lembaga KWSP bermula 1 Jun 2019 sehingga 31 Mei 2021. Beliau merupakan Certified Public Accountant dan Chartered Accountant Malaysia (Malaysian Institute of Accountants).

Tuan Hj Adnan Mat

Tuan Haji Adnan Mat dilantik sebagai ahli Lembaga KWSP wakil Pekerja bermula 1 Jun 2017.
Seorang kakitangan awam dengan rekod jejak kesatuan yang lama, beliau merupakan Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) dan Timbalan Presiden Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Pihak Berkuasa Tempatan Semenanjung Malaysia.
Tugas hakiki beliau adalah sebagai Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran di Majlis Perbandaran Sungai Petani, Kedah. Beliau kini dipinjamkan di Bahagian Saraan Jabatan Perkhidmatan Awam selepas dipilih sebagai Pengerusi Majlis Bersama Kebangsaan Bagi PekerjaPekerja Sains & Teknologi Dalam Kumpulan Pelaksana.
Selaku Setiausaha Agung CUEPACS, beliau juga telah dilantik sebagai Ahli Tetap Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan Kementerian Sumber Manusia Malaysia.
Beliau juga terlibat secara aktif dalam gerakan Koperasi selaras dengan pelantikan beliau sebagai Penolong Setiausaha Koperasi KOSPETA Malaysia Berhad (Koop Negara No 66).
Beliau mendapat pendidikan di Institut Kesihatan Umum Kuala Lumpur.

Catherine Jikunan

Catherine Jikunan dilantik ahli Lembaga KWSP sebagai wakil Pekerja bermula 1 Jun 2013.
Beliau telah menjadi ahli Lembaga mewakili pekerja di Pertubuhan Keselamatan Sosial sejak 2009 dan ahli Lembaga Rayuan dari tahun 2005. Beliau juga telah mewakili pekerja di Sabah dalam Majlis Perundingan Gaji Kebangsaan sejak 2010 dan berada dalam Panel Mahkamah Perindustrian Sabah sejak 2005. Beliau merupakan Setiausaha Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia, Sabah; Timbalan Bendahari Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank dan Naib Presiden Rangkaian Kesatuan Antarabangsa Asia Pasifik.
Beliau berkelulusan Diploma Perbankan dan Sarjana Muda Pentadbiran Korporat dengan Kepujian, kedua-duanya dari Universiti Teknologi Mara. Beliau juga memperoleh Master dalam Dasar Buruh dan Globalisasi dari University of Kassel dan Berlin School of Economy, Jerman.

Hadiah binti Leen

Hadiah Leen telah dilantik ahli Lembaga KWSP sebagai wakil Pekerja bermula 1 Februari 2012.
Beliau merupakan pekerja Hong Leong Bank Bhd Cawangan Satok, Kuching. Beliau mempunyai rekod aktiviti kesatuan sekerja yang kukuh. Sejak tahun 2001, beliau menjadi Presiden Kesatuan Pekerja-pekerja Bank Sarawak dan juga Ketua Wanita Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia, Bahagian Sarawak. Beliau menjadi ahli Majlis Eksekutif Wilayah UNIApro pada tahun 2005 dan dilantik semula dalam tahun 2015. Beliau adalah ahli panel yang mewakili pekerja di Mahkamah Perusahaan pada tahun 2010 dan dilantik semula pada tahun 2015. Beliau juga ahli Persatuan Antarabangsa untuk Undang-undang Buruh dan Keselamatan Sosial, Malaysia.
Beliau memiliki Diploma Pentadbiran Perniagaan dari Institut Profesional dan Pentadbiran, Kolej Putra, Kuala Lumpur, Diploma Piawaian Buruh Antarabangsa, Prinsip dan Hak Asas di Tempat Kerja dari Pusat Pertubuhan Buruh Antarabangsa di Turin, Itali; dan Sijil Pengurusan Kakitangan dari Institut Pengurusan Sumber Manusia Malaysia. Beliau telah tamat Program Pengarah Wanita Malaysia di Institute for the Empowerment of Women pada tahun 2013.

Dato' Abdul Halim Mansor

Dato’ Abdul Halim Mansor telah dilantik ahli Lembaga KWSP sebagai wakil Pekerja bermula Januari 2017.
Beliau adalah Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia sejak 2016. Beliau juga merupakan Ketua Setiausaha Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Petroleum dan Industri Kimia, jawatan yang dipegangnya sejak tahun 1986.
Beliau merupakan ahli kesatuan yang aktif dengan rekod kesatuan sekerja yang kukuh. Beliau mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang luas dalam undang-undang buruh, dasar pekerjaan, hubungan perindustrian dan keselamatan dalam pekerjaan. Beliau pernah menjadi Pengarah Lembaga Pertubuhan Keselamatan Sosial Malaysia (PERKESO), ahli Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan, Ahli Panel Mahkamah Perindustrian dan Ahli Panel Lembaga Rayuan PERKESO. Beliau kini bertugas di Nylex (Malaysia) Sdn Bhd.

Khalid Hj Sufat

Khalid Sufat telah dilantik sebagai ahli Lembaga KWSP sebagai wakil Profesional mulai 1 Jun 2017.
Sebagai seorang akauntan, Khalid Sufat berpengalaman luas dalam industri perbankan dan memegang beberapa jawatan kanan seperti Pengarah Urusan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad, Pengurus Besar Perbankan Pengguna Malayan Banking Berhad dan Pengarah Eksekutif United Merchant Finance Berhad. Beliau sebelum ini menguruskan tiga buah syarikat tersenarai iaitu Pengarah Eksekutif Tronoh Mines Malaysia Berhad, Timbalan Pengerusi Eksekutif di Furqan Business Organization Berhad dan Pengarah Urusan Kumpulan Seacera Tiles Berhad.
Beliau juga merupakan Pengarah dalam syarikat awam lain termasuk UMW Holdings Berhad dan Chemical Company of Malaysia Berhad. Beliau merupakan Fellow Chartered Certified Accountants (UK), Ahli Malaysian Institute of Certified Public Accountants dan Malaysian Institute of Accountants.

Dato’ Mohammed Azlan Hashim

Dato’ Mohammed Azlan Hashim dilantik sebagai Pengerusi Panel Pelaburan KWSP dan ahli Lembaga KWSP mewakili Profesional bermula 1 September 2020. Sebelum ini, beliau pernah memegang jawatan sebagai ahli Lembaga KWSP dan ahli Panel Pelaburan KWSP dari Jun 2001 sehingga Mei 2009.
Dato’ Mohammed Azlan merupakan felo di Institute of Chartered Accountants (Australia) dan Institute of Chartered Secretaries and Administrators, dan juga ahli Institut Akauntan Malaysia. Pemegang ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Monash ini turutberkhidmat sebagai Ahli Lembaga Khazanah Nasional Berhad dan Pengerusi di IHH Healthcare Berhad, D&O Green Technologies Berhad, dan Marine & General Berhad. Beliau juga memegang jawatan sebagai ahli Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan.

Ruben Emir Gnanalingam

Datuk Ruben Emir Gnanalingam Abdullah dilantik sebagai wakil Professional dalam Lembaga KWSP bermula 1 September 2020. Beliau merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Westports Malaysia dan pernah berkhidmat sebagai Pengarah Eksekutif syarikat tersebut dari 2006 sehingga 2010. Beliau merupakan pemegang Ijazah Sains Ekonomi (Dengan Kepujian) dari London School of Economics and Political Science.

Datuk Thomas George M.S. George

Datuk Thomas George M.S. George dilantik menjadi ahli Lembaga KWSP sebagai wakil Profesional bermula 1 Jun 2013.
Beliau berkhidmat sebagai Timbalan Pengarah sebelum dilantik sebagai Pengarah Perancangan dan Penyelidikan di Jabatan Perkhidmatan Awam dan Penyelaras Kanan Projek dalam Program Pembangunan dan Kualiti Pengurusan di Institut Pentadbiran Awam Negara. Datuk Thomas George M.S. George adalah Setiausaha Agung Kementerian Sumber Manusia dari 27 Mei 2006 sehingga 21 April 2009 dan Setiausaha Agung Kementerian Kerja Raya dari 22 April 2009 sehingga beliau bersara.
Beliau mempunyai Ijazah Sarjana Pentadbiran Awam dari George Washington University, Amerika Syarikat.

Zainal Abidin Kassim

Zainal Abidin Mohd Kassim dilantik sebagai ahli Lembaga KWSP mewakili Profesional bermula 1 Jun 2015.
Beliau bertugas sebagai Pengarah dan Rakan Kongsi Senior Actuarial Partners Consulting Sdn Bhd (dahulu dikenali sebagai Mercer Zainal Consulting Bhd). Sebelum ini beliau adalah Presiden Persatuan Aktuari Malaysia jawatan yang dipegang pada 1987-1988 dan pernah bertugas di Prudential Assurance di United Kingdom. Beliau adalah seorang Felo Persatuan Aktuari Malaysia dan Persatuan Aktuari, Amerika Syarikat.
Beliau berkelulusan Sarjana Muda Sains Aktuari daripada City University, London dan merupakan Fellow Institute of Actuaries.

Rossana Annizah Ahmad Rashid

Rossana Annizah Ahmad Rashid telah dilantik bermula pada 1 Jun 2015.
Rossana adalah Pengarah Bebas Bukan Eksekutif IHH Healthcare Bhd (IHH). Beliau menjadi ahli Lembaga Pengarah dan beberapa Jawatankuasa Lembaga subsidiari IHH, iaitu Parkway Pantai Limited dan Kumpulan Acibadem Saglik Yatirimlari Holdings A.S. Beliau juga merupakan Pengarah Bukan Eksekutif Parkway Trust Management Limited (PTM), anak syarikat milik penuh IHH secara tidak langsung. PTM menguruskan Amanah Pelaburan Hartanah Parkway Life dan disenaraikan di Bursa Singapura (Singapore Exchange Securities Trading Limited). Pada tahun 2016, beliau telah dilantik sebagai Pengerusi Syarikat Kumpulan Syarikat Jardine Matheson di Malaysia. Seterusnya beliau menyertai Lembaga Cycle & Carriage Bintang Bhd, ahli Jardine Matheson Group, sebagai Pengarah Bukan Bebas Bukan Eksekutif. Pada Mei 2017, beliau dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Celcom Axiata Bhd.
Sebelum menjawat jawatannya sekarang, Rossana memegang banyak jawatan kepimpinan profesional dalam sektor telekomunikasi dan perbankan. Beliau pernah berkhidmat dalam pelbagai peranan pengurusan kanan dengan TIME dotCom Bhd,Maxis Bhd dan RHB Bank Bhd, selepas memulakan kerjaya perbankannya dengan Citibank Malaysia.
Dengan pengalaman selama 30 tahun, Rossana berpengalaman luas dalam strategi perniagaan, mengenalpasti model monetisasi mampan, memahami pelanggan dan persaingan, serta keperluan untuk mengkaji semula model kewangan yang memfokuskan pada pengurusan pendapatan dan pengurusan kos.
Rossana berkelulusan Sarjana Muda Seni dalam Perbankan dan Kewangan dari Canberra College of Advanced Education, Australia (kini dikenali sebagai University of Canberra).

Dato' Md Agil Mohd Natt

Dato' Md Agil Mohd Natt telah dilantik pada 1 Jun 2017.
Beliau memulakan kerjayanya sebagai Pengurus Kewangan Korporat dengan Bumiputra Merchant Bankers Bhd pada tahun 1977 sebelum berkhidmat sebagai Pengurus Besar Kanan dengan Island & Peninsular Bhd. Beliau juga merupakan Ketua Perwakilan Kleinwort Benson Limited sebelum menyertai Kumpulan Maybank pada tahun 1995 di mana beliau berkhidmat sebagai Ketua Pengurus Kanan, Perbankan Korporat, Ketua Pegawai Eksekutif Aseambankers Bhd (kini dikenali sebagai Maybank Investment Bank Bhd) dan Timbalan Presiden/Pengarah Eksekutif Maybank.
Sebelum bersara daripada kerjaya korporatnya pada tahun 2011, beliau merupakan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pendidikan Kewangan Islam Antarabangsa, Universiti Kewangan Islam Global.
Beliau kini memegang jawatan bukan eksekutif bebas di beberapa syarikat perbankan dan kewangan, termasuk sebagai pengerusi Credit Guarantee Corporation Malaysia Bhd, Manulife Insurance Bhd, dan Manulife Asset Management Services Bhd. Beliau juga menganggotai lembaga Export-Import Bank of Malaysia Bhd, Cagamas Bhd, Sogo (KL) Sdn Bhd dan Sogo (KL) Department Store Sdn Bhd. Beliau juga adalah ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Tun Abdul Razak.
Beliau memiliki ijazah kepujian dalam Ekonomi dari Brunel University London, Ijazah Sarjana Kewangan dari Cass Business School London dan menghadiri Program Advance Management di Harvard Business School, Amerika Syarikat.

Cindy Tan Ler Chin

Objektif utama jabatan ini adalah menjadi pusat kecemerlangan dalam pengurusan risiko dan tadbir urus, yang menyediakan keupayaan bertaraf dunia dan bertaraf tinggi dalam menyokong objektif strategik KWSP.

Tamilwanan a/l Palaniappan

Jabatan ini memastikan persekitaran kerja yang kondusif dan selamat untuk kakitangan KWSP dan pelanggannya. Dalam melakukan ini, jabatan juga memastikan semua peraturan pihak berkuasa tempatan berkaitan dipatuhi.

Ong Hock Chye

Jabatan ini bertanggungjawab menjalankan penyelidikan, penambahbaikan yang berterusan dan perubahan kejayaan, untuk mengubah dan menyelaras proses operasi, dan menangani keperluan dan harapan masa depan dalam persekitaran yang dinamik dan kompleks. Jabatan ini juga memacu pelbagai inisiatif untuk menanamkan budaya yang berkualiti dan inovatif di kalangan pekerja KWSP.

Hardial Singh a/l Mitt Singh

Jabatan ini bertanggungjawab memastikan setiap majikan membuat caruman KWSP bagi pihak pekerja mereka, selaras dengan Akta KWSP 1991. Jabatan ini juga memastikan kepentingan pekerja diurus dengan baik melalui pengurusan aduan yang berkesan dan komprehensif.

Zalikar Yusoff

Jabatan ini bertanggungjawab dalam pengambilalihan barangan dan perkhidmatan mengikut dasar dan prosedur perolehan KWSP. Ia juga memastikan proses perolehan yang cekap, berkesan dan beretika untuk mencapai nilai wang terbaik dan mengamalkan tadbir urus yang baik.

Annie Rossie

Fungsi utama Jabatan Ekuiti & Infrastruktur Swasta adalah untuk mencari peluang pelaburan di ruang ekuiti dan infrastruktur swasta yang memenuhi pulangan yang disasarkan.

Mohamad Fahmi Abdul Rahim

Jabatan mengawasi pelaksanaan strategik rantaian Nilai Sumber Manusia (HR) melalui pengurusan projek. Ia juga menyediakan perkhidmatan dalaman berkaitan dengan perkara-perkara HR untuk semua bahagian organisasi KWSP termasuk tetapi tidak terhad kepada, pengurusan bakat, ganjaran dan strategi sumber manusia.

Zalinah A. Hamid

Jabatan ini mengurus portfolio ekuiti domestik berdasarkan peruntukan aset dan mandat pelaburan yang diluluskan, sambil mengoptimumkan pulangan pelaburan dalam parameter risiko yang dibenarkan melalui pengurus portfolio dalaman dan luaran.

Mohamad Hafiz Kassim

Jabatan yang menguruskan portfolio Harta Tanah domestik dan luar pesisir. Peranan kami merangkumi pemerolehan, pengurusan aset, pelupusan dan pengoptimuman portfolio. Keupayaan dalaman dan luaran digunakan untuk memastikan bahawa kita membuat pelaburan yang bertanggungjawab dengan profil ganjaran risiko yang seimbang.

C Baharudin Wahab

Jabatan ini memastikan semua sumbangan diterima dan dikreditkan ke dalam akaun ahli dengan tepat dan dalam masa yang ditetapkan. Jabatan ini juga bertanggungjawab untuk mengekalkan dan mengemas kini akaun ahli.

Majidah Yahya

Jabatan ini bertanggungjawab untuk pendaftaran ahli, majikan dan pencalonan ahli. Ia juga menyediakan perkhidmatan sokongan kepada Jabatan Sumbangan, Pengurusan Operasi Penarikan Jabatan dan Cawangan Petaling Jaya dalam mengekalkan rekod majikan dan ahli, serta perkara berkaitan pentadbiran dan kewangan.

Nor Azam Yahya

Fungsi utama jabatan adalah untuk menganalisis dan menilai syarikat-syarikat tersenarai awam yang dilaburkan oleh KWSP dan menjalankan pengawasan ESG ke atas syarikat-syarikat tersebut.

Nik Mohamed Yusoff Affendi Jaafar

Jabatan ini bertanggungjawab untuk meletakkan KWSP sebagai sebuah organisasi yang mengamalkan integriti standard tinggi dalam urusannya. Jabatan ini juga memainkan peranan dalam mendidik dan menyampaikan kepada kakitangan dan pemegang saham KWSP mengenai kepentingan integriti dan amalan etika dalam organisasi.

Norizah Hassalli

Pusat Pengurusan Panggilan KWSP menguruskan semua saluran komunikasi pelanggan KWSP, dan bertanggungjawab untuk memastikan perhubungan pelanggan yang baik dan pemantauan kepuasan pelanggan dan indeks pengalaman KWSP.

Dato' Khalid Haron@Shahron

Jabatan ini menyelia semua skim pengeluaran dan memastikan bahawa semua permohonan pengeluaran diproses dengan cara yang betul, tepat masanya dan cekap, serta mematuhi semua prosedur yang dinyatakan.

Badrul Hisham Dahalan

Jabatan ini bertanggungjawab untuk peruntukan aset strategik, anggaran belanjawan pelaburan dan analisis prestasi pelaburan untuk memastikan pulangan pelaburan dioptimumkan dalam tahap risiko tertentu, sejajar dengan objektif pelaburan KWSP. Ia juga bertanggungjawab dalam penyeliaan Institusi Pengurusan Dana (FMI) di bawah Skim Pelaburan Ahli (MIS) serta perakaunan dana untuk dana luar yang diuruskan oleh KWSP.

Lim Tze Seong

Jabatan ini mengurus pelaburan ekuiti antarabangsa melalui pengurus portfolio dalaman dan luaran, berpandukan niat strategik untuk menjadi pengurus pelaburan ekuiti global terkemuka dalam industri pencen semasa memenuhi keperluan pihak berkepentingan.

Balqais Yusoff

Jabatan ini bertanggungjawab menggariskan hala tuju organisasi masa depan dan untuk menterjemahkan strategi korporat ke dalam pelaksanaan. Ia juga menguruskan hubungan dengan kumpulan pemegang kepentingan utama untuk memacu penggubalan dasar, mewujudkan produk dan perkhidmatan baharu yang meningkatkan kesejahteraan anggota KWSP dan akhirnya membantu mereka mencapai masa depan yang lebih baik.

Nurhisham Hussein

Jabatan ini memantau perkembangan dalam ekonomi yang dilaburkan oleh KWSP. Ini akan memberi gambaran mengenai perumusan strategi pelaburan dan peruntukan portfolio, sambil mengambil kira faktor risiko pasaran.

Azizul Zainol

Jabatan ini menguruskan aliran tunai harian untuk memastikan tahap optimum dikekalkan bagi memenuhi komitmen KWSP, dan untuk memaksimumkan pulangan melalui pelaburan dalam portfolio pendapatan tetap yang terdiri daripada sekuriti Kerajaan dan kesetaraan. Ia juga menguruskan keperluan pertukaran mata wang asing KWSP dan terlindung daripada risiko pertukaran asing dan kadar faedah.

Ja'afar Rihan

Jabatan ini bertindak sebagai sekretariat kepada Jawatankuasa Penasihat Shariah KWSP, yang bertanggungjawab menjalankan aktiviti tadbir urus syariah yang berkaitan dengan penasihat, pematuhan dan risiko syariah terhadap operasi dan pelaburan Simpanan Shariah.

Zaidatul Mazwin Idrus

Jabatan ini bertindak sebagai penasihat undang-undang dan sekretariat kepada Lembaga KWSP, yang bertanggungjawab untuk memulakan tindakan undang-undang terhadap majikan, ahli atau mana-mana pihak yang tidak mematuhi peruntukan di bawah Akta KWSP 1991 dan undang-undang subsidiarinya.

Nor Azian Mohd Noor

Jabatan ini mengurus dan mengawal fungsi kewangan KWSP termasuk belanjawan, pembayaran, cukai dan laporan kewangan.

Mohd Rodzi Abu Bakar

Jabatan ini bertanggungjawab menyediakan perkhidmatan sokongan di seluruh rangkaian cawangan KWSP. Di samping itu, jabatan juga memantau keberkesanan dan kecekapan perkhidmatan KWSP merentasi Saluran Elektronik, Kaunter Penasihat Persaraan, Kaunter Perkhidmatan, Pasukan Bergerak (Mobile Teams) dan Seksyen Pengurusan Operasi Cawangan.

Nurini Kassim

Jabatan ini bertanggungjawab untuk menjaga penjenamaan dan reputasi KWSP sebagai organisasi keselamatan sosial utama melalui komunikasi strategik dan perhubungan awam.

Suhaizam Ismail

ELC bertanggungjawab untuk merumuskan dan memacu perancangan pembelajaran korporat KWSP, memudahkan pembelajaran tidak formal melalui pengurusan pengetahuan yang disokong oleh pengetahuan dan infrastruktur pembelajaran yang komprehensif.

Zaini Shaari

Jabatan ini menyediakan perkhidmatan bebas, objektif dan perkhidmatan perundingan yang direka untuk menambah nilai dan penambahbaikan operasi KWSP. Jabatan ini membantu KWSP mencapai objektifnya dengan membawa pendekatan sistematik dan berdisiplin untuk menilai dan meningkatkan keberkesanan pengurusan risiko, kawalan dalaman dan proses tadbir urus.

YBhg. Tan Sri Borhan Dolah

YBhg. Tan Sri Borhan Dolah ialah Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Jabatan Perkhidmatan Awam telah dilantik sebagai Wakil Kerajaan dalam Lembaga KWSP bermula 8 Oktober 2018 sehingga 31 Mei 2019. Beliau berkelulusan Sarjana Pentadbiran Awam daripada University of Hartforn USA.

YB. Dato’ Hashim Paijan

YB. Dato’ Hashim Paijan ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah telah dilantik sebagai Wakil Kerajaan dalam Lembaga KWSP bermula 8 Oktober 2018 sehingga 31 Mei 2019. Beliau berkelulusan Bachelor of Arts daripada Universiti Malaya.

Dato’ Jamil Bin Rakon

Dato’ Jamil Bin Rakon telah dilantik sebagai Wakil Kerajaan dalam Lembaga KWSP bermula 1 September 2020. Beliau kini memegang jawatan sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Sumber Manusia. Sebelum ini, beliau pernah berkhidmat sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Timbalan Setiausaha (Pengurusan) Kementerian Dalam Negeri dan Timbalan Setiausaha (Pengurusan) Kementerian Pendidikan. Beliau berkelulusan Sarjana Pengurusan (Sumber Manusia) dari Institut Kriminologi Australia, Canberra.

Noorhaslin Mohd Baseri

Jabatan ini mengawasi semua pelaburan mematuhi polisi dalaman dan peraturan luaran, penyelesaian pelaburan perdagangan dan penyimpanan rekod pelaburan. Ia juga merupakan penjaga untuk Perlindungan Kehilangan Data dan Polisi Maklumat Cina (Chinese Wall Policy) untuk KWSP.

Ahmad Ridzuan Wan Idrus

Jabatan Operasi Pelaburan adalah Rakan Perniagaan Bahagian Pelaburan dalam hal-hal berkaitan teknologi maklumat, perakaunan pelaburan bagi anak-anak syarikat dan syarikat bersekutu, sumber dan pembangunan modal insan. Jabatan ini juga membantu Corporate Affair Department dalam hal komunikasi berkaitan isu pelaburan.

Fariza Ali @ Taib

Jabatan Pengurus Dana Luar bertanggungjawab mengawasi pengurus dana luar berdasarkan amalan terbaik industri bagi mengoptimumkan pulangan pelaburan dalam kawalan risiko yang berpatutan melalui kepelbagaian pelaburan dengan melantik pengurus dana terbaik dalam kelas aset yang berkenaan di pasaran domestik dan global.

Eva Wu

Jabatan Aplikasi Enterprise Digital bertanggungjawab untuk merekabentuk, membina, menguji dan melaksanakan penambahbaikan bagi aplikasi-aplikasi bukan teras yang memenuhi keperluan maklumat, operasi and pengurusan KWSP secara cekap dan berkesan.

Azhar Ahmad

Jabatan ini bertanggungjawab untuk pelaburan Pendapatan Tetap dan aktiviti Kewangan Korporat. Portfolio pendapatan tetap meliputi instrumen konvensional dan Islam di seluruh pasaran domestik dan global. Di samping itu, ia mengawasi pelaburan pendapatan tetap yang diuruskan oleh pengurus dana luaran.

Jasmine Goh

Jabatan Keselamatan Digital bertangungjawab memastikan kerahsiaan, integriti dan ketersediaan maklumat dan aset kritikal KWSP dipelihara. Jabatan ini juga membangunkan dan menguatkuasa polisi dan prosedur keselamatan digital berdasarkan piawaian industri, amalan terbaik dan garis panduan agensi pengawalan yang berkaitan.

Ravi Kumar

Jabatan Infrastruktur Digital bertanggungjawab merancang, menyediakan, mengurus dan menyenggara infrastruktur teknologi digital bagi KWSP. Jabatan ini berusaha untuk menyokong keperluan operasi perniagaan KWSP dari segi kapasiti dan prestasi IT dengan melaksanakan infrastruktur digital yang mantap, ketersediaan, tahap pemulihan yang optimum dan selamat dari ancaman cyber serta mematuhi rekabentuk teknikal piawai yang ditetapkan oleh KWSP.

Rosziata Mohamad

Jabatan Aplikasi Teras Digital ini bertanggungjawab untuk merekabentuk, membina, menguji dan melaksanakan penambahbaikan bagi aplikasi Sistem Terasw (Core Provident Fund System), Business Intelligence (BI) dan aplikasi-aplikasi yang berkaitan yang memenuhi keperluan maklumat, operasi dan pengurusan KWSP secara cekap dan berkesan.

Raja Zafura Raja Zain

Jabatan ini bertanggungjawab untuk menjaga penjenamaan dan reputasi KWSP sebagai organisasi keselamatan sosial utama melalui komunikasi strategik dan perhubungan awam.

Afhzal Abdul Rahman

Bahagian Teknologi Digital menyokong perniagaan dan operasi KWSP dengan melaksanakan dan mengendalikan penyelesaian dan perkhidmatan teknologi digital yang bersifat pelanggan, inovatif, kukuh dan terjamin. Jabatan-jabatan dibawah seliaan Bahagian Teknologi Digital termasuk Jabatan Aplikasi Teras Digital, Jabatan Aplikasi Enterprise Digital, Jabatan Infrastruktur Digital, Jabatan Keselamatan Digital, Seksyen Rekabentuk Digital dan Seksyen Pengurusan Perkhidmatan Digital.