Capai Kebebasan Kewangan Sebagai Pekerja Gig

Capai Kebebasan Kewangan Sebagai Pekerja Gig
Article Image

Istilah “gig” pada awalnya merujuk kepada persembahan langsung oleh kumpulan muzik yang baru dengan skala yang lebih kecil. Walau bagaimanapun, seiring dengan era digital ini, istilah gig kini dikenali sebagai pekerjaan sementara, sambilan atau buruh upahan yang  menjadi pendorong kepada individu untuk meneroka cabaran baru.

Adakah anda sering menghabiskan hari anda dengan menghantar makanan dari rumah ke rumah? Atau mengimpikan kehidupan sebagai seorang ‘influencer’ media sosial yang menghasilkan kandungan-kandungan menarik? Mungkin anda juga mahir dalam menghasilkan video produksi kreatif dan bercita-cita untuk menjadi pengarah projek anda sendiri?

Itulah yang kita gelar sebagai ‘Pekerjaan gig’.

Pada masa yang sama, kami telah melihat peningkatan ekonomi gig di Malaysia, dengan populasi bilangan pekerja gig sepenuh masa yang semakin meningkat, trend yang menunjukkan pertumbuhan yang berterusan dan stabil.

Menjadi bos kepada diri sendiri bukan sahaja memberikan kebebasan dalam menetapkan jadual kerja dan cara menjalankan tugas, malah membuka peluang untuk anda membuat sesuatu pekerjaan yang anda benar-benar minat. Walau bagaimanapun, anda juga perlu memikirkan beberapa perkara penting untuk jangka masa panjang terutamanya perancangan persaraan.

Mengapa pekerja gig perlu mengutamakan perancangan persaraan?

back chevron

Ekonomi gig menawarkan kebebasan dan fleksibiliti buat mereka yang menceburi bidang ini. Namun, mereka juga sering berdepan dengan pelbagai cabaran, antaranya adalah:

 

1. Pendapatan yang tidak tetap

Berbeza daripada pekerjaan tradisional yang mempunyai tempat dan waktu bekerja tetap, pekerja gig pula sering mendapat jadual bekerja yang tidak menentu dan tiada pendapatan tetap. Hal ini secara tidak langsung menyukarkan mereka untuk membuat anggaran pendapatan, dan tidak dapat memberi penekanan terhadap kepentingan menabung secara aktif untuk hari persaraan.

 

2. Caruman KWSP tidak diwajibkan

Walaupun ramai pekerja menikmati jaringan keselamatan sosial iaitu caruman wajib ke atas dana persaraan mereka, pekerja gig atau golongan yang bekerja sendiri terpaksa mencari jalan mereka sendiri untuk menguruskan kewangan mereka tanpa bergantung ke atas caruman wajib KWSP. Mereka harus memikul tanggungjawab dalam menguruskan simpanan persaraan dan mengawasi perancangan kewangan mereka secara konsisten.

 

3. Faedah yang terhad

Pekerja sepenuh masa kebiasaannya menerima faedah, termasuk insurans kesihatan dan rawatan pergigian daripada syarikat mereka. Manakala bagi pekerja gig pula, anda perlu menanggung sendiri segala kos rawatan kesihatan serta tidak mempunyai ‘cuti berbayar’ malahan anda harus menolak tawaran projek tertentu sekiranya ingin bercuti.

 

Jadi, adakah anda sudah membuat keputusan untuk melibatkan diri dalam ekonomi gig? Apa yang anda boleh lakukan untuk menguruskan kewangan peribadi anda dengan lebih baik?


Bagaimana cara mengurus kewangan sekiranya anda bekerja sendiri?

back chevron

Langkah pertama, penting untuk anda menubuhkan tabung kecemasan, iaitu simpanan yang digunakan khas untuk menampung perbelanjaan yang tidak dijangka. Tetapkan sebahagian jumlah pendapatan anda untuk diasingkan ke akaun simpanan yang berasingan sehingga jumlah tersebut cukup untuk menampung perbelanjaan bulanan selama tiga hingga enam bulan akan datang.

Hal ini adalah untuk memastikan anda tidak terjerat dengan beban hutang atau terpaksa mengeluarkan simpanan persaraan anda apabila berhadapan dengan situasi yang tidak dapat dijangka, (contohnya, bil rawatan yang mahal, membaiki kereta, dan sebagainya). Tabung kecemasan yang kukuh dapat memberikan jaringan keselamatan untuk memastikan segala kos keperluan kehidupan dapat ditampung apabila menghadapi kekangan kewangan serta tempoh sukar yang mendatang.

Setelah selesai,  anda boleh mula berfikir untuk jangka masa panjang.


Mencarum melalui i-Saraan

back chevron

Salah satu cara yang paling mudah untuk mengembangkan tabung persaraan anda adalah dengan membuat caruman ke akaun KWSP melalui i-Saraan. Cara ini memberikan peluang kepada individu yang bekerja sendiri atau tidak mempunyai pendapatan tetap untuk membuat caruman secara sukarela dan mendapat insentif kerajaan untuk memaksimumkan simpanan persaraan mereka.

Antara sebab anda perlu mempertimbangkan keputusan untuk membuat caruman melalui i-Saraan:

 

1. Caruman yang fleksibel

Anda mempunyai fleksibiliti untuk membuat caruman ke akaun KWSP anda pada bila-bila masa, dengan jumlah bayaran yang diingini sehingga had maksimum RM100,000 setahun. Hal ini memastikan bahawa simpanan persaraan yang dilakukan tidak membebankan aliran kewangan anda serta membolehkan anda menguruskan kewangan dengan baik.

 

2. Dividen tahunan

Dividen tahunan yang diberikan oleh KWSP juga memberikan impak yang besar kepada pertumbuhan tabung simpanan persaraan anda. Dividen ini mempunyai potensi untuk melangkaui pulangan yang boleh didapati melalui simpanan biasa atau simpanan tetap, secara tidak langsung melindungi simpanan anda daripada kesan inflasi dan memastikan penambahan secara berterusan setiap tahun.

 

3. Insentif kerajaan

Apabila anda mencarum melalui i-Saraan, anda layak untuk menerima insentif khas daripada  kerajaan iaitu sebanyak 15% daripada jumlah caruman sehingga maksimum RM300 dalam tahun 2024, tertakluk kepada terma dan syarat kerajaan. Insentif ini bertujuan untuk meningkatkan lagi pertumbuhan keseluruhan akaun KWSP anda.

 

4. Pelepasan cukai

Anda akan mendapat pelepasan cukai (tertakluk kepada terma dan syarat LHDN) jika anda mencarum melalui i-Saraan. Faedah cukai ini berfungsi sebagai insentif tambahan, menggalakkan serta memberi ganjaran kepada penyertaan proaktif dalam membina simpanan persaraan anda.

 

5. Bantuan kematian 

KWSP memberikan bantuan kematian RM2,500 kepada penama atau waris ahli apabila ahli meninggal dunia, tertakluk kepada terma dan syarat KWSP. Faedah yang tidak ternilai ini menawarkan sokongan kewangan dan kemudahan kepada orang tersayang pada masa yang sukar.

 

Oleh itu, mencarum ke akaun KWSP anda secara konsisten merupakan cara yang paling mudah untuk bersedia menghadapi hari persaraan. Jadi, jangan ditangguhkan lagi.

Mula Membina Dana Hari Persaraan Anda Dengan i-Saraan

Tidak dinafikan bahawa ekonomi gig telah membawa revolusi terhadap landskap pekerjaan pada masa kini dan menawarkan kehidupan alternatif kepada pekerja gig seperti fleksibiliti masa, kebebasan memilih tempat atau lokasi bekerja, dan kemudahan aplikasi teknologi yang memudahkan mereka beraksi. Salah satu langkah pihak kerajaan dalam usaha sama dengan pelbagai pihak agar memastikan pekerja gig dilindungi adalah dengan memperkenalkan caruman i-Saraan disamping  menerima insentif khas daripada kerajaan yang dapat meningkatkan lagi tabung persaraan anda.

Secara kesimpulannya, wajarlah ekonomi gig ini dilihat sebagai salah satu mekanisme yang mampu menjana ekonomi serta pendapatan dan seterusnya pekerja gig perlu mengambil langkah proaktif dengan membuat caruman KWSP secara konsisten demi masa depan mereka kelak.